Kilka porad na temat pieczenia pierników

Kilka porad na temat pieczenia pierników

336
0
PODZIEL SIĘ

CZYM JEST PIERNIK?

Słowo piernik wywodzi się ze staropolszczyzny, od wyrazu „pierny”, czyli pieprzny. Obecnie jest rodzajem ciasta twardego, które wykonuje się z mieszaniny mąki pszennej oraz żytniej, mleka, jajek, miodu i karmelizowanego cukru. Bywa przyprawiany cynamonem, imbirem, goździkami czy anyżem lub lawendą. W czasach dawniejszych był symbolem luksusu i powodzenia. Pieczony w miastach niemieckich, holenderskich, czeskich oraz polskich (do dziś pozostały tradycje wypieku pierników toruńskich czy szczecińskich).

JAK WYKONAĆ IDEALNE CIASTO DO PIERNIKA?
Do wykonania idealnego piernika potrzebne są dobre, naturalne składniki – prawdziwy miód, korzenne przyprawy, wysokiej jakości tłuszcz. Ciasto może być wykonane na podstawie przepisu kilkutygodniowego – wówczas musi leżakować około miesiąca, by można było z niego wykrawać pierniki – lub też przepisu, w którym robi się je od razu po zagnieceniu. Do nadania swoim wypiekom ciemnego koloru warto dosypać odrobinę kakao. Do ich upiększenia można zastosować śnieżnobiały lukier.

WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE PIERNIKÓW

To najważniejszy proces w produkcji ciastek piernikowych. Istotną rolę pełnią tu foremki do pierników, dzięki którym będzie się wycinać pierniczki z rozwałkowanego na placek ciasta. Foremki pierników mogą mieć bardzo różne kształty – od serduszek, poprzez kształt piernikowego chłopca, aż po np. choinki czy bałwanki, gwiazdki lub domki albo też kształty różnych zwierzątek. Tak naprawdę jest to zależne tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i tego co lubimy. Ważne by foremki nie były wykonane z za bardzo cienkiego metalu, gdyż może to wpłynąć na rozpadnięcie się go pod wpływem wysokiej temperatury. Przed wałkowaniem ciasta należy posypać mąką stolnice.

PIECZENIE PIERNIKÓW I ICH PRZECHOWYWANIE

Ten typ ciasta piecze się około 6 – 7 minut. Należy je równomiernie rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Muszą być lekko przyrumienione, najlepiej by były cienkie (o grubości do 5 mm). Zbyt mocno zrumienione pierniki to oznaka po prostu ich spalenia. Gotowe pierniki należy przechowywać w zamykanej puszce lub słoiku na ciastka i szczelnie zamknąć, by nie traciły smaku i zapachu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMaszyny przemysłowe CNC
Następny artykułChemiczne środki ochrony roślin i ich podział
Od wielu lat zajmuję się tematyką biznesu oraz mody. Każdego dnia staram się dzielić swoimi doświadczeniami z czytelnikami wielu serwisów Internetowych. Prywatnie pasjonatka fotografii oraz łucznictwa.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ