Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

407
0
PODZIEL SIĘ

Przechowywanie żywności to temat ważki, który poruszany jest sporadycznie. To duży błąd, bo to, jak przechowujemy żywność, wpływa na jej czas zachowania świeżości, na jej właściwości, ale także i na nasze zdrowie. Jak poprawnie przechowywać żywność?

Lodówka

Powinna być podzielona na strefy. Górna półka to idealne miejsce na wszelkie słoiki oraz produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty, czy kefiry. Na półce środkowej królują produkty spożywcze, które szybko się psują, bądź mają krótki termin ważności. Co może tam się znaleźć? Krojony żółty ser, wędliny, czy obiad na następny dzień. Najniższe półki w lodówce zajmuje przede wszystkim mięso i ryby. Na co w takim razie przeznaczać szuflady w lodówce? Na to, co najzdrowsze w naszej diecie, czyli na warzywa oraz owoce.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Są rzeczy, których nie należy przechowywać w lodówce. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy to, co akurat chcemy w niej umieścić nadaje się do takiego przechowywania wystarczy skorzystać z wyszukiwarki internetowej. Ona prawdę nam powie, wystarczy, że wpiszemy interesujący nas produkt plus frazę przechowywanie np. pomidory przechowywanie. Istnieje spora grupa żywności, której nie wolno trzymać w lodówce między innymi: pomidory, ziemniaki, awokado, czy banany.

Niezbędniki dla każdego

Warto ułatwiać sobie przechowywanie żywności. Pomogą nam w tym między innymi pojemniki kuchenne próżniowe. Dzięki pojemnikom łatwe będzie przechowywanie resztek obiadowych, czy innych produktów spożywczych. Dlaczego? Bo łatwo je rozdzielimy, ale także pogrupujemy. Dzięki pojemnikom mimo dużej różnorodności w lodówce zachowamy porządek i czystość. I co ważne- nasza lodówka nie przejdzie zapachem żywności, a tym samym odwrotnie- żywność nie przejdzie zapachem lodówki. Takie pojemniki próżniowe i zwykłe pudełka na żywność plastikowe pozwolą nam zachować porządek i higienę.

Zasady przechowywania żywności są niezwykle ważne w naszym życiu. Po pierwsze pozwalają nam żyć ekonomicznie i mniej wydawać na jedzenie, które odpowiednio przechowywane wolniej się psuje. Po drugie takie rozwiązanie jest korzystne dla naszego zdrowia, nie zdajemy sobie sprawy, jakie problemy w naszym organizmie może wywołać, pleśń z żywności. Po trzecie odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych to higiena i estetyka- łatwiej nam coś znaleźć w lodówce, bo każda rzecz ma swoje ustalone miejsce, które jej sprzyja. Każdy z nas powinien dokładnie zapoznać się z zasadami przechowywania produktów spożywczych- dla zdrowia, portfela i porządku.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ