Jak przechowywać produkty, by dłużej zachować ich aromat i świeżość?

Jak przechowywać produkty, by dłużej zachować ich aromat i świeżość?

449
0
PODZIEL SIĘ

Czy pomidory przechowywane w lodówce psują się szybciej? Na której z półek powinno trzymać się mięso? I, co najważniejsze, jak sprawić, by zapachami jednej krakowskiej nie przesiąkały wszystkie produkty, które się aktualnie w lodówce znajdują? Sprawa przechowywania żywności okazuje się większym wyzwaniem niż ktokolwiek kiedykolwiek przypuszczał. Na szczęście są na to sposoby.

Jak przechowywać? To proste

W małej ciasnej przestrzeni, jaką jest lodówka, często należy organizować najbardziej nieprzystające do siebie produkty, które zdecydowanie nie powinny być przechowywane razem. Mało kto jednak może pozwolić sobie na taki luksus, jakim byłby zakup drugiej lodówki. Właściwie nie ma takiej potrzeby. Przechowywanie żywności okazuje się dziecinnie łatwe, jeśli w mieszkaniu znajdują się organizery żywnościowe, czyli pojemniki próżniowe.

Pojemniki plastikowe bądź szklane pojemniki to rozwiązanie, które sprawdza się w każdych warunkach. Niektóre z nich znacząco różnią się od siebie. Próżnia, wykorzystana w pojemnikach m.in. firmy Dafii Vacuum (http://dbamosmak.pl), przede wszystkim pomaga utrzymać świeżość produktów zdecydowanie dłużej. Jak to możliwe? Szczelne opakowanie sprawia, że pożywienie nie jest wystawione na czynniki zewnętrzne, jak wilgoć czy powietrze, dzięki czemu zachowuje bogaty aromat aż do trzech razy dłużej niż w przypadku zwykłych, nieszczelnych pojemników. Dzięki temu można bez obaw przechować w lodówce nie tylko wczorajszy obiad, sałatkę czy świąteczne wędliny, lecz nawet ulubioną kawę, której smak nieprzerwanie będzie zachwycał gości i domowników.

Na której półce…?

Choć korzystanie z pojemnikami sprawia, że problem z wyborem półki nie jest już tak istotny, warto znać podstawowe zasady, rządzące tą krainą chłodu. Niektóre z produktów w końcu nie nadają się do przechowywania w zamkniętych pudełkach, jak mleko czy jogurt.

– Górna półka

Jest tam najcieplej, dlatego przechowuje się tam produkty mleczne oraz przetwory: dżemy czy konfitury. Wbrew powszechnej opinii, zbyt niskie temperatury wspierają rozwój szkodliwych bakterii w jogurtach, i mogą wywierać negatywny wpływ na ich przechowywanie.

– Środkowa półka

To przestrzeń przeznaczona dla produktów o krótkiej dacie ważności. Temperatura tam panująca nie ma szczególnego wpływu na przechowywaną żywność, jest optymalnym rozwiązaniem dla większości pokarmów. Można przechowywać tu także domowe obiady.

– Dolna półka

Wyższa wilgotność i temperatura sięgająca 10 stopni to świetne miejsce do przechowywania warzyw. Sałata utrzyma się nawet do kilku dni, ale mniej trwałe produkty jak np. truskawki warto spożyć szybciej.

To wszystko jedynie zarys. Tak holistyczne podejście do zdrowego odżywiania działa z korzyścią na wszystkich. Warto poświęcić kilka minut na zgłębienie tematu, zakupić odpowiednie pomoce, pojemniki i nareszcie dobrze poznać własną lodówkę. Nie sposób wówczas nie zauważyć różnicy.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ